اگر چه قالب مشخص و استانداردی برای پروپوزال وجود ندارد و این سند باید براساس درخواست و نیاز مشتری و تجربیات قبلی مشاور تهیه شود، برخی اجزای عمومی وجود دارند که باید در هر پروپوزالی وجود داشته باشند. این اجزا عبارتند از:
الف ـ بخش فنی
در این بخش رویکرد اجرایی پروژه شامل مجموعه فعالیتها و ابزارهای مورد نیاز برای حل مسئلهی مشتری تشریح میشود. بهصورت کلی بخش فنی شامل موارد زیر است:
- تشریح مسئلهی مشتری و یافتههای مشاور در مورد آن؛
- اهداف و نتایج مورد انتظار از پروژه؛
- برنامهی اجرایی پیشنهادی (شامل چارچوبها، متدولوژیها، فعالیتها و ابزارهای مورد استفاده) برای حل مسئلهی مشتری؛
- منافع حاصل از اجرای پروژه با رویکرد پیشنهادی توسط مشاور.
ب ـ بخش نیروی انسانی
در این بخش نیروی انسانی درگیر در پروژه و نقش آنها در پروژه (بهعنوان مثال مدیر پروژه، کارشناس بخش الف در پروژه و …) بهصورت کامل معرفی میشوند.
ج ـ بخش سوابق بنگاه مشاوره
در این بخش برای اثبات صلاحیت بنگاه مشاور برای اجرای پروژهی مورد نظر مشتری، تجربیات قبلی و شایستگیهای انحصاری بنگاه تهیهکنندهی پروپوزال تشریح میشوند. اگر چه این بخش بهصورت استاندارد توسط مشاوران از قبل تهیه میشود و برای همهی پروپوزالها از آن استفاده میشود؛ اما لازم است که مشاور این بخش را برای تهیهی هر پروپوزال ویرایش مجدد کند تا سوابق مشابه با پروژهی مورد انتظار در این پروپوزال پررنگ شوند.
د ـ بخش مالی
این بخش شامل پیشنهاد مالی مشاور برای انجام پروژه و شامل زیربخشهای زیر است:
- هزینهی کلی انجام پروژه برای مشتری؛
- منابعی که باید توسط مشتری ارایه شوند همراه با برآورد هزینههای آنها؛
- روش پرداخت؛
- شرایط مالی خاص بنگاه مشاور.
این اجزا بهصورت استاندارد باید در یک پروپوزال مشاورهی مدیریت وجود داشته باشند؛ اما بسته به مرحلهی دریافت پیشنهاد از مشاور در فرایند مناقصه یا شرایط خاص مشتری و پروژه ممکن است این اجزا کم یا زیاد شوند.
در آینده دربارهی تکنیکها و روشهای نگارش یک پروپوزال برنده براساس تجربیاتم در طول نزدیک به ده سال سابقهی فعالیت در بازار مشاورهی مدیریت کشور خواهم نوشت.