مدل کسب و کار یکی از مفاهیم پایهای مطرح در کارآفرینی و راهاندازی کسب و کارهای جدید است (اگر نمیدانید مدل کسب و کار چیست، لطفا این نوشته را مطالعه کنید.) اما معمولا در مدیریت کسب و کارهایمان تنها یک بار و آن هم در زمان تهیهی طرح کسب و کار (اینجا را ببینید) و صرفا برای تکمیل طرح کسب و کارمان جهت ارائهی آن به سرمایهگذاران احتمالی به آن توجه میکنیم. اما امروزه در دنیایی که از عصر رقابت به عصر فرارقابت پا گذاشتهایم، بنگاههای اقتصادی باید در تکتک اجزای سازندهی کسب و کارشان، رقابتپذیر باشند.
بیایید کمی دقیقتر به ماجرا نگاه کنیم: دنیای امروز، دنیای رقابت فشرده و پیچیده برای دستیابی به مشتریان بالقوه و فروش محصولات و خدمات به آنها است. در دههی اخیر بهدلیل افزایش شدید تأمینکنندگان محصولات و خدمات ـ بهویژه در صنایع دارای محصولات مصرفی ـ ابزارهای رقابتی گذشته، تبدیل به ابزارهایی ناکارآمد شدهاند. بنابراین دیگر شرکتها نمیتوانند صرفا به مزیتهای رقابتی چون تأکید بر کیفیت یا استفاده روشهای سنتی بازاریابی و فروش بسنده کنند. دنیای مدرن با ظهور ابزارها و مفاهیم متحولکنندهای همچون اینترنت، نیازمند رویکردها و نگاههای جدیدی برای رقابت است. یکی از این ابزارهای جدید، مدل کسب و کار است.
مدل کسب و کار روش انجام یک کسب و کار مشخص است؛ بهشکلی که با در پیش گرفتن این راه و روش، کسب و کار بتواند ضمن حداکثرسازی بهرهوری تا حد ممکن و البته حفظ بقای خود، سودآوری هم داشته باشد. میتوان گفت مدل کسب و کار، روشی است که بهکمک آن، ضمن تعیین روش طراحی و تولید محصول یا خدمت کسب و کار، ساز و کار تبدیل به آن خروجیهای اقتصادی مانند ارزش افزودهی یک کسب و کار و سود آن مشخص میشود. بهصورت سنتی مدل کسب و کار، تنها تشریحکنندهی روش کسب درآمد بنگاه در یک صنعت خاص بوده است. اما در دنیای امروز وقتی سخن از مدل کسب و کار بهمیان میآید، تولید درآمد تنها یکی از اجزای یک مدل کسب و کار است و در نتیجه برای طراحی یک مدل کسب و کار باید به اجزای دیگر آن ـ که مشخصکنندهی ساز و کار عملکرد یک کسب و کار در دنیای واقعی هستند ـ نیز توجه کافی شود. این نگاه جامعنگرانه به مفهوم سنتی مدل کسب و کار، رویکرد جدیدی به تعریف و طراحی کسب و کار است. بنابراین اگر چه مدل کسب و کار از ابتداییترین روزهای پدید آمدن مبادله و تجارت همراه بشر بوده است، اما نگاه به آن بهعنوان ابزاری استراتژیک برای رقابت ـ که تمامی ابعاد کسب و کار را در بر میگیرد ـ نگاهی است جدید که در سالهای اخیر مور توجه کارآفرینان، مالکان کسب و کارها و متخصصان کسب و کار قرار گرفته است.
اهمیت این نگاه جدید به مدل کسب و کار تا آنجاست که در سالهای اخیر بسیاری از کسب و کارها بهدلیل مدل کسب و کار خلاقانه و متمایزکنندهشان به رشدی خارقالعاده در مدت زمانی کوتاه دست یافتهاند. کسب و کارهایی مانند آمازون و گوگل، نمونهی بارز کسب و کارهایی هستند که بهدلیل مدل نوآورانهی کسب و کارشان به موفقیتهای عظیم امروزیشان دست یافتهاند.
نکتهی جالب ماجرا اینجاست که “مدل کسب و کار” تا آخرین روز زندگی کسب و کار همراه آن است؛ اما میتواند تغییر داده شود و بازطراحی شود. شما میتوانید با ایجاد یک تغییر کوچک در مدل کسب و کارتان، در مقایسه با رقبایتان برای خودتان یک مزیت رقابتی بیافرینید. مثلا یک شرکت پیمانکاری با تغییر نوع شیوهی تعاملات مالی خود با کارفرماها (و البته ایجاد تغییرات لازم در قراردادهای مربوطه) توانست در یک بازار در حال رکود، ظرفیتهای جدید انجام پروژه برای خودش ایجاد کند.
آیا تا به حال به مدل کسب و کارتان بهعنوان یک استراتژی رقابتی فکر کردهاید؟ از خودتان سه سؤال زیر را بپرسید:
۱- مدل کسب و کار من واقعا چیست؟ کسب و کار من چطور کار میکند؟ من چطور پول در میآورم؟
۲- مدل کسب و کار رقبای من یا مدل کسب و کار رایج در این صنعت چیست؟
۳- من چه بخشی از مدل کسب و کارم را به چه شکل تغییر بدهم تا از دیگران متمایز باشم؟
حتی اگر پاسخ سؤال سوم را هم پیدا نکنید، پرسیدن این سؤالات باعث میشود تا درک بهتری از کسب و کار خود و صنعت فعالیت خود داشته باشید و داشتن این درک باعث خواهد شد تا در بلندمدت، تصمیمات درستتری بگیرید که باعث موفقیت هر چه بیشتر کسب و کار شما خواهد شد.
بله 🙂
Like rolls-royces company for renting jet motors instead sale that