یکی دو هفته پیش بود که استیو جابز اعلام کرد برای مدت نامشخصی به مرخصی استعلاجی میرود. چه کسی است که نداند اپل یعنی استیو جابز و بدون او حتا تصور داشتن اپل جذاب و پیشروی امروز هم مشکل به نظر میرسد. بنابراین این نگرانی اساسی وجود دارد که اگر مرخصی جابز دایمی شود و او دیگر مدیرعامل اپل نباشد، چه اتفاقی روی خواهد داد؟ با هم نگاهی بیاندازیم به ۱۰ پیامد احتمالی خروج استیو جابز از اپل:
۱٫ سقوط قیمت سهام اپل: در وال استریت همه استیو جابز را بهعنوان بهترین کسی که میتواند اپل را هدایت کند، قبول دارند. اما اگر جابز برود چه اتفاقی رخ میدهد؟ آیا بازار صبر میکند تا جانشین او نشان دهد که مردِ این کار هست یا نه؟ به هر حال ممکن است به مدیرعامل جدید این فرصت از جانب بازار سهام داده نشود!
۲٫ از دست دادن چشمانداز (Vision): چشمانداز اپل، داشتن نوآوری و کیفیت در کنار هم است؛ چشماندازی که جابز آن را شکل داده و کمتر شرکتی در آمریکا میتواند به گرد آن برسد. جابز همیشه میداند که از اپل چه میخواهد و هیچ وقت تمرکزش را از دست نمیدهد. آیا مدیرعامل بعدی خواهد توانست این چشمانداز سودآور اپل را حفظ کند؟
۳٫ از دست دادن فرهنگ سازمانی: برای دست یابی به چشمانداز تعریف شده، باید فرهنگ سازمانی خاصی هم ایجاد شود؛ چیزی که جابز آن را هم در اپل به خوبی جا انداخته است: نوآوری در طراحی با قیمت بالا! همیشه تغییر در مدیریت ارشد با وارد شدن گروهی از ارزشها و هنجارهای فرهنگی جدید برای سازمان همراه است: آیا اپل فرهنگ متمایزش را از دست خواهد داد؟
۴٫ چالش در پیدا کردن مدیرعامل جدید: هدایت اپل بهعنوان یکی از شناخته شدنترین و مورد احترامترین شرکتهای دنیا، کار سادهای نیست. آیا اتفاقی که در بار اول خروج جابز از اپل رخ داد (یعنی سقوط آزاد اپل تا زمان بازگشت جابز) دوباره به وقوع خواهد پیوست؟ آیا هیأت مدیره میتواند فرد شایستهای را برای پست مدیرعاملی بیابد؟
۵٫ یافتن رهبر آیندهی شرکت: جابز فقط مدیرعامل نیست؛ او رهبر و منبع الهام شرکت بهویژه در مباحث مربوط به طراحی و توسعه ی محصولات جدید محسوب میشود. استیو جابز بعدی اپل چه کسی خواهد بود؟ تیم کوک جانشین فعلی جابز یا کسی دیگر؟ آیا این فرد الان دارد در اپل کار میکند؟
۶٫ از دست رفتن سهم بازار مکینتاش: اگر چه جابز استراتژی اصلیاش را بر توسعه و فروش محصولات مبتنی بر iOS گذاشته، اما از حفظ و ارتقای جایگاه مکینتاش در بازار فروش رایانههای شخصی هم غافل نبوده و به خوبی این کار را هم انجام داده است. اگر مدیرعامل بعدی تواناییهای جابز را نداشته باشد؛ ممکن است تمام زحمات جابز در این زمینه بر باد برود!
۷٫ گم کردن مسیر توسعهی iPhone: این احتمالا بدترین نتیجه برای طرفداران اپل خواهد بود! جابز مفهوم آیفون را بهعنوان تلفن هوشمند نسل جدید تعریف کرد و اینکه مسیر توسعهی آیندهی آیفون چه خواهد بود و این محصول به چه چیزی نیاز دارد و به چیزی نه، داخل مغز او است! با رقابت شدیدی که این روزها در بازار تلفنهای هوشمند بهوجود آمده و رشد خزنده و عجیب و غریب اندروید در این بازار، آیا آیفون میتواند در برابر رقبا دوام بیاورد؟ آیا مدیرعامل بعدی هم خواهد توانست آیفون را در جایگاه کنونیاش حفظ کند؟
۸٫ تغییرات مدیریتی شدید: همیشه تغییر مدیریت ارشد با تغییرات مدیریتی در سطوح پایینتر همراه خواهد بود. بعضیها میروند و کسان دیگری میآیند. سؤال: آیا تیم مدیریتی جدید و این آدمهای تازه وارد به اپل، میتوانند این شرکت را بهخوبی تیم مدیریتی اسیتو جابز اداره کنند؟
۹٫ پایان عصر پنهانکاری: یکی از عناصر اصلی موفقیت استیو جابز، پنهانکاری کامل اوست. معمولا سایر شرکتها در دورهی طراحی، از اعلام ویژگیهای محصولات جدید خودشان به بازار بهعنوان یک ابزار بازاریابی برای آماده کردن بازار جهت پذیرش محصول جدید استفاده میکنند. اما جابز با پنهان کردن چیزهای جدیدی که قرار است به بازار عرضه کند، توانسته است جذابیت عجیب و غریب محصولات جدید اپل را برای آدمها ایجاد کند. در واقع، جابز آدمها را تشنه نگه میدارد تا سرِ چشمه و در راه حتا یک کلمه هم در مورد میزان فاصله با چشمه و میزان گوارایی و خنکی آب چشمه حرف نمیزند! این موضوع هم البته جزو تواناییهای خاص جابز است که ممکن است جانشین او، آن را نداشته باشد!
۱۰٫ هیچ تغییری رخ ندهد! به هر حال این حالت هم ممکن است رخ بدهد! شاید جابز توانسته باشد الگوی مدیریت و رهبری خود را در اپل نهادینه کرده باشد. تیم مدیریتی کنونی هم که مدتها با وی کار کردهاند. اگر این اتفاقات افتاده باشد؛ خوش به حال مدیرعامل آیندهی اپل!
این مطلب ترجمهی آزادی است از این مقاله.
ممنونم آقای دکتر از لطفتان
حتما
ممنون. خسته نباشید. در شبکه یک پزشک لینک شد این مقاله شما. یک نکته: از حرف ی عربی استفاده نکنید. خوشبختانه شما دارین به سبک نوشتن خودب خودتون ادامه میدین.