سایت هاروارد بیزینس ریویو یک بخش ویدئوی بسیار جالب دارد که در آن در گفتگو با نویسندگان این مجله و اساتید مدرسهی مدیریت هاروارد تلاش میشود برخی مفاهیم مدیریتی به شکلی ساده و کاربردی تشریح شوند. به همهی دانشجویان و علاقهمندان مدیریت توصیه میکنم که این ویدئوها را از دست ندهند. این کار اگر برای بقیه واجب کفایی باشد، برای دانشجویان MBA واجب عینی است! در هر حال تلاش میکنم که هر از چند گاهی خلاصهای از ویدئوهایی از این بخش که دیدهام اینجا بگذارم. این هم اولیناش:
ران اشکناس در اینجا از منابع ایجاد پیچیدگی در سازمانها میگوید. به عقیدهی او وجود پیچیدگی در سازمانها غیرقابل اجتناب است و به همین دلیل است که سادهسازی یک سفر تمام نشدنی است. بر همین اساس وی معتقد است که توانایی سادهسای پیچیدگیها، یک شایستگی مدیریتی است.
خوب برای سادهسازی باید اول ببینیم پیچیدگی در سازمانها از کجا نشأت میگیرد؟ آقای اشکناس ۴ منبع ایجاد پیچیدگی را در سازمانها شناسایی کرده است:
- وزن بالای ساختار سازمانی: وجود لایههای متعدد مدیریتی، پراکندگی جغرافیایی زیاد سازمان، وجود واحدهای متعدد در ساختار سازمانی و موارد مشابه همه باعث پیچیدگی ساختار سازمانی میشوند.
- پیچیدگی در مدیریت محصول: وجود تعداد زیادی محصول، فرایند تولید پیچیده، سفارشیسازی بیش از حد محصول (مثلا ۴ میلیون ورژن از یک صندلی!) و … همه نشانههای پیچیدگی در این حوزه هستند.
- عدم همخوانی فرایندها با فناوریهای جدید و محیط متغیر بیرونی: هر روز فناوریهای جدیدی پدید میآیند و فناوریهای موجود هم ارتقا پیدا میکنند. هنر مدیریت سازمان ایجاد یک سبد مناسب از فناوریها است که طیفرایند تدوین برنامهی استراتژیک تکنولوژی ایجاد میشود.
- رفتار مدیران (و کارشناسان): این رفتارها بهویژه در حالت ناخودآگاهشان مهمترین عامل ایجاد پیچیدگی در سازمان هستند. اشکناس دو مثال در این زمینه میزند که بسیار گویا هستند: یکی داشتن ورژنهای مختلف از یک فایل خاص و دیگری دادن اطلاعات غیرضروری به افرادی که به آنها نیازی ندارند!
راهکار پیشنهادی آقای اشکناس هم خیلی ساده است: کشف پیچیدگی و رفع آن با سادهسازی. اشکناس برای اولی احتمالا مهمتر و سختتر است پیشنهاد میکند که در درجهی اول باید هر کس در هر نقشی در سازمان کشف کند که چه پیچیدگیهای ایجاد کرده و در مرحلهی بعد از دیگران برای کشف آنها کمک بگیریم!
پ.ن.۱٫ از میان این چهار منبع، چهارمی به نظرم جا برای فکر کردن و کشف کردن ـ بهویژه در زندگی شخصیمان ـ زیاد دارد.
پ.ن.۲٫ در همین زمینه قبلا مطلبی نوشته بودم تحت عنوان در ستایش سادگی که پیشنهاد میکنم آن را هم بخوانید.
مطلبتون خیلی عالی بود. فقط لطف می کنید راهنمایی منید که چطور میشه این ویدیوهارو دانلود کرد؟من توی سایتش عضو شدم اما اصلا سردرنیاوردم که چطور دانلود کنم
این ها را که می خواندم انگاری با پوست و گوشت و خون و استخوانم داشتم درک می کردم. در مورد سادگی کاملا با شما موافقم. ساده زیباست.