نویسنده: نادیا گودمن / مترجم: علی نعمتی شهاب
بهعنوان یک کارآفرین، غذاهای زیادی برای میل کردن در بشقاب روی میزتان قرار دارند. متمرکز ماندن زیر فشار دائمی درخواستهای کارکنان و مشتریان، نامههای الکترونیک و تماسهای تلفنی که همه بهدنبال پاسخی از جانب شما هستند، بسیار مشکل است. در میان این همه عوامل منحرفکنندهی حواس، درک محدودیتهای ذهنیتان و کار کردن روی آنها میتوانید تمرکز و بهرهوری شما را افزایش دهد.
مغزهای ما بهخوبی برای حواسپرتی تنظیم شدهاند. بههمین دلیل است که محیط دیجیتال امروزی باعث شده تا تمرکز بسیار سختتر شود. دیوید راک بنیانگذار مشترک “مؤسسه رهبری مبتنی بر علم عصبشناسی” و نویسنده کتاب “مغز شما در کار” میگوید: “حواسپرتی نشاندهندهی این است که چیزی تغییر کرده است. حواسپرتی یک اخطار است که میگوید «توجهات را همین الان جمع کن؛ این میتواند خطرناک باشد.»” این واکنش مغز، خودکار و عملا غیرقابل توقف است.
در حالی که چند وظیفهای بودن یک مهارت ضروری است؛ دارای یک جنبهی منفی نیز است. راک میگوید: “این کار میتواند هوشمندی ما را کاهش دهد و بهزبان بهتر، IQ ما را کم کند. ما اشتباه میکنیم، نشانههای ظریف را تشخیص نمیدهیم، زمانی که نباید، فرمان را رها میکنیم یا حرف اشتباهی میزنیم.”
شرایط وقتی بدتر میشود که بدانیم حواسپرتی باعث ایجاد احساس خوبی هم در ما میشود. راک میگوید: “مغز شما در زمان چند وظیفهای بودن، کلید پاداشدهی مغزتان را روشن میکند” که بدین معناست: زمانی که کارهای زیادی را همزمان انجام میدهید، احساس بسیار خوبی در مورد تواناییهای خودتان دارید.
سرانجام اینکه هدف اصلی، تمرکز مستمر نیست؛ بلکه دستیابی به یک زمان کوتاه بدون حواسپرتی در هر روز است. راک میگوید: “بیست دقیقه تمرکز عمیق در هر روز میتواند تحولآفرین باشد.”
این سه ترفند را برای متمرکز شدن و بهرهوری بالاتر امتحان کنید:
۱٫ کارهای خلاقانه را اول انجام دهید: معمولا ما کارهای بینیاز از تفکر را اول انجام میدهیم و بعد بهسراغ کارهای سخت میرویم. این کار انرژی شما را تحلیل میبرد و تمرکزتان را کاهش میدهد. راک میگوید: “یک ساعت بعد از آغاز کار، شما ظرفیت کمتری نسبت به زمان آغاز کارتان دارید. هر تصمیمی که ما میگیریم، ذهنمان را خستهتر میکند.” برای اثربخشی در تمرکز، ترتیب کارها را برعکس کنید: صبحها پیش از هر چیز، کارهای نیازمند خلاقیت یا توجه زیاد را انجام دهید و کارهای آسانتر ـ مانند پاک کردن ایمیلها یا زمانبندی جلسات ـ را برای زمان دیگری در روز بگذارید.
۲- زمانتان را سنجیده تخصیص دهید: با مطالعهی هزاران فرد مختلف، راک متوجه شده که ما دقیقا تنها شش ساعت در یک هفته تمرکز کامل داریم. او میگوید: “شما باید در مورد کارهایی که در این ساعات محدود انجام میدهید، بسیار سختگیر باشید.”
اغلب افراد در ساعات ابتدایی صبح یا ساعات انتهایی شب بهتر تمرکز میکنند و مطالعات راک نشان میدهد که ۹۰ درصد افراد خارج از محل کارشان بهتر فکر میکنند. بنابراین دریابید که کجا و چه زمانی بهتر میتوانید تمرکز کنید و سپس سختترین وظایفتان را برای آن زمانها نگاه دارید.
۳- مغزتان را همانند عضلاتتان پرورش دهید: زمانی که چندوظیفهای بودن هنجار قابل قبولی است؛ مغزتان بهسرعت خودش را با شرایط تطبیق میدهد. شما با تبدیل شدن حواسپرتی به یک عادت قابلیت تمرکز را از دست میدهید. راک میگوید: “ما مغزمان را برای تمرکز نداشتن تربیت میکنیم.”
تمرکز را با حذف کلیه عوامل منحرفکننده حواس و توجه کامل به یک فعالیت مشخص تمرین کنید. با زمان محدودی ـ مثلا ۵ دقیقه در روز ـ شروع کنید و تلاش کنید این زمان را بهصورت مداوم افزایش دهید. در زمان تمرین، اگر متوجه شدید تمرکز ذهنیتان از بین رفته است، تنها به همان فعالیتی که دارید انجام میدهید بپردازید. راک میگوید: “این کار مثل متناسب کردن اندامها است. شما باید روی عضلهای که میخواهید بسازید، تمرکز کنید.”
سلام و ممنون بابت مطلبی که نوشتید.
ترجمه ی کتاب مغز شما در کار منتشر شده است؟اگر جواب مثبت است انتشاراتی آن را منتشر کرده؟
ممنون از لطف شما 🙂
خوشحالم 🙂
سلام
لذت بردم
مطلب مفیدی بود
ممنون
باسلام مطالب بسیارعالی بودممنونم