از امشب رسما وارد متن درسهای توسعهی یک کسب و کار کوچک میشویم و هر هفته به یکی از موضوعات مطرح در توسعهی کسب و کارهای کوچک میپردازیم. لازم است همین ابتدا به یک نکتهی مهم اشاره کنم: هدف اصلی از طرح این سلسله مطالب در اینجا این است که علاقهمندان راهاندازی کسب و کارهای کوچک بدانند باید به چه موضوعاتی فکر کنند و چه کارهایی انجام دهند. در واقع هدف، طرح چارچوبی برای راهاندازی یک کسب و کار کوچک است. بنابراین لطفن فراموش نکنید که هر کدام از درسهای ارائه شده دارای جزئیات بسیاری است که آشنایی با آنها نیازمند مطالعه و مطالعه و مطالعه است. من سعی میکنم بسته به موضوع برخی منابع خوب برای مطالعه را هم خدمت دوستان عزیز معرفی کنم.
اما اولین درس. همهی ما هدفمان راهاندازی و توسعهی یک کسب و کار کوچک است؛ اما آیا میدانیم که اصلن به چه کسب و کارهایی کوچک میگویند؟ این هفته میخواهیم به این سؤال جواب بدهیم.
شاید در نگاه اول کسب و کار کوچک، بنگاهی بهنظر برسد که دارای درآمد بهنسبت محدود و اندازهی کوچکی است. این دیدگاه تقریبا درست است؛ اما دقیق نیست. مثلا از این دیدگاه احتمالن شرکتی مثل اینستاگرام یک میلیارد دلاری کسب و کار کوچک بهنظر نمیآید! بنابراین این سؤال پیش میآید که یک کسب و کار کوچک واقعن چه نوع کسب و کاری است؟
با بررسی تعاریف رسمی کسب و کار کوچک در کشورهای مختلف میبینیم که تعریف بنگاههای کوچک و متوسط در کشورهای مختلف جهان بیشتر بر تعداد کارکنان مبتنی است؛ هر چند میزان دارایی (ژاپن)، میزان سرمایه (کرهی جنوبی) و میزان فروش (مالزی) نیز جزو معیارهای اصلی تعریف یک بنگاه بهعنوان بنگاه کوچک و متوسط محسوب میشوند.
در ایران تعاریف مختلفی برای کسب و کارهای کوچک ارائه شده؛ اما نکتهی مهم اینجاست که وجه مشترک تمامی این تعاریف تکیه بر “تعداد کارکنان” بهعنوان معیار اصلی تعریف کسب و کارهای کوچک است. مهمترین تعریف قابل استناد در این زمینه ـ که مخصوصا برای استفاده از تسهیلات و حمایتهای دولتی لازم است به آن توجه شود ـ تعریف سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران است که متولی اصلی حمایت از SMEها در ایران محسوب میشود. این سازمان کسب و کارهای کوچک را “کسب و کارهای دارای ۱ تا ۹ نفر پرسنل” میداند. اما این تعریف رسمی را میتوان کاملتر هم کرد تا بهتر درک کنیم که یک بنگاه کوچک یعنی چه. گفته شده بنگاه کوچک، بنگاهی است که سه ویژگی زیر را داشته باشد:
- مدیریت بنگاه مورد نظر مستقل و و غالبا بهصورت مدیر ـ مالک باشد.
- سرمایه و مالکیت در اختیار یک فرد یا یک گروه کوچک (معمولا خانواده) است.
- از سایر بنگاهها مستقل باشد.
بنابراین از همینجا با هم این قرار را با هم بگذاریم که کسب و کار کوچک تعریفش چیست.
بعد از تعریف بنگاههای کوچک در ایران، لازم است کمی به هم به نقش این بنگاهها در اقتصاد بپردازیم. در نقاط مختلف جهان،بنگاههای کوچک و متوسط (SME) از نظر تعداد بنگاهها، بخش اعظمی از بنگاههای اقتصادی کشورها را تشکیل میدهند. در واقع این روزها SMEها موتور محرک رشد و توسعهی اقتصادی محسوب میشوند. SMEها باعث تقویت روحیهی رقابت و کارآفرینی در اقتصاد، افزایش بهرهوری و ایجاد اشتغال میشوند و از این جهت هر روز بر اهمیت آنها افزوده میشود.
از نظر نقش بنگاههای کوچک در اقتصاد کشورها نیز برخی از مهمترین ویژگیهای مهم SMEها عبارتند از:
ـ فراهمآوردن بستر راهاندازی کسب و کار شخصی خود برای افراد بامهارت و کارآفرین بهدلیل نیاز به سرمایههای کوچک؛
ـ منبع اصلی شناسایی و ظهور و آموزش و تجربهاندوزی استعدادهای کارآفرینان و افراد خلاق جامعه؛
ـ منبع مهم نوآوری در محصولات، خدمات، فرایندها و تجربیات کاری جدید؛
ـ فعالیت در نقاط جغرافیایی مشخص و بازارهایی که بنگاههای بزرگ امکان یا تمایل ورود به آنها را ندارند؛
ـ تکمیلکنندهی زنجیرهی تأمین آنها و زنجیرهی ارزش صنعت محل فعالیت خود؛
ـ انعطافپذیر در مقابل تغییرات بازار و محیط کسب و کار؛
ـ مزیت رقابتی در صرفهجویی در مقیاس تولید در برخی حوزهها نسبت به صنایع بزرگ؛
ـ تعداد مشاغل ایجاد شدهی بیشتر در مقایسه با بنگاههای بزرگ؛
ـ شکستن انحصار بنگاههای بزرگ.
میبینید؟ اینها همه دارند به ما نشان میدهند که:
۱- یک کسب و کار کوچک چقدر نقش بزرگی در رشد و توسعهی جامعه دارد. جدا از اینکه این بیزینس کوچولو برای ما چه اثراتی خواهد داشت؛ انگیزهی تأثیرات اقتصادی و اجتماعی آن در جای خودش بسیار جذابیت کار را بالا میبرد.
۲- یک کسب و کار کوچک عموما نقش مکمل صنایع بزرگ یا پیشگامی شدن در عرضهی فناوریهای جدید را ایفا میکنند. بنابراین برای پیدا کردن ایدههای کسب و کاریمان بهتر است این دو فضا را بگردیم.
پایان درس اول. در این درس یاد گرفتیم که یک بنگاه کوچک چیست. این بنگاه باید توسط یک نفر ـ یعنی شما بهعنوان کارآفرین ـ راهاندازی شود. هفتهی آینده به این میپردازیم که کارآفرین چه کسی است و چه ویژگیهایی دارد.
خواهش میشود 🙂
واضح و مفید، خیلی ممنون
سلام. سپاسگزارم.
سلام
شروع خوبی بود.
موفق باشید.
سلام مهدی جان. سلامت باشید. امیدوارم این پستها کمکتون بکنه. 🙂
سلام. ممنون. از شما. 🙂
بایاد خدا
خیلی خیلی ممنون
اگر هرجور کمکی از دستم بر بیاد در خدمتم
سلام علی آقا
خسته نباشید. واقعا عالی بود و استفاده کردم.
خیلی روان و ساده نوشتید و همین نقطه قوت نوشتههای شماست.
امیدوارم این مجموعه نوشته ادامه دار باشه
در مرحله راهاندازی کسب و کار خودم هستم و نیازمند راهنماییهایی از این قبیل.