نویسنده: هلن کاستر / مترجم: علی نعمتی شهاب
بعد از چند روز تعطیلی صبح که به سر کار میرسید، میبینید میزتان خاک گرفته است. از دست همکاران خدماتی شاکی میشوید و یک دستمال برمیدارید و میافتید به جان میزتان. اما در همین لحظه که دارید میزتان را تمیز میکنید تنها یک لحظه به این فکر کنید که آیا کارراهی شغلیتان هم همینقدر خاک گرفته نیست؟
حقیقت این است که بسیاری از ما آنقدر درگیر کارهای روزمرهمان هستیم که فراموش میکنیم آیا این مسیری که داریم میرویم درست یا نه؟ آیا صبح که بیدار میشوید از سر کار رفتن خوشحال هستید؟ آیا از کاری که انجام میدهید هیجانزده میشوید؟ آیا بهاندازهی کافی برای آینده پسانداز میکنید؟ آیا دارید به رؤیاهای شغلیتان میرسید؟ وین شفیلد یک مربی کارراهه میگوید: “مؤثرترین کاری که میتوانید برای گرفتن شغل بعدیتان بکنید، حس کردن مقصدی است که باید به آنجا برسید. اغلب مردم این سؤال را نادیده میگیرند؛ چرا که فرض میکنند در بازار کار رؤیاییشان بهسر میبرند.” خوب اگر اینطور نیست، باید چه کار کنیم؟ آقای شفیلد چند پیشنهاد برایمان دارد:
۱- بفهمید که کجا باید بروید؟ چه شغلهایی میتوانید داشته باشید؟ چه مسیرهای شغلی متفاوتی؟ چه چیزی واقعا شما را جذب میکند؟ در اوقات فراغت در مورد چه موضوعاتی مطالعه میکنید؟ عادتهایتان کداماند؟ شغل شما باید با این موارد منطبق باشد. برای اینکه چیز بیشتری از شغل فعلیتان بهدست بیاورید، مسئولیتهای بیشتری بپذیرید که شما را به چالش میکشند. حتی کسب مهارتهای جدید هم ممکن است به شما در کشف چیزهای جدیدی که برایتان هیجانانگیزند و به شما ایدههای جدیدی میدهند، کمک کنند.
۲- رزومهتان را بتکانید! کارفرماها رزومهی شما را کلا در حدود ۱۰ ثانیه نگاه میکنند؛ برای همین کسانی که زیر ۱۰ سال سابقهی کار دارند باید آن را در یک صفحه خلاصه کنند. اگر سابقهی کار بیشتری دارید، دو صفحه را در نظر داشته باشید. واژههای عمومی مثل “بازیگر قدرتمند تیمی” و “دارای مهارتهای سازمانی” را از رزومهتان پاک کنید و به جایشان از فعلهای کنشی و نتیجهگرا استفاده کنید. کارفرما شما را برای حل مسائلاش استخدام میکند. بهترین نشانه برای شایسته بودن برای یک شغل، نمایش نمونهی مشابهی از حل مسائل برای دیگران است.
هر جا ممکن است از آمار و ارقام برای مستندسازی عملکردتان استفاده کنید. بهجای گفتن اینکه “مدیریت یک تیم سه نفره” بگویید: “مدیریت یک تیم سه نفره دارای تعامل با مشتریان و دستیابی به نرخ حفظ مشتری ۱۰۰ درصد در طول دو سال.” از واژههای کلیدی مرتبط با با مهارتها و زمینهتان استفاده کنید؛ چرا که بسیاری از شرکتهای بزرگ از رایانهها جهت جستجوی رزومهها برای یافتن عبارتهایی مثل: “تحلیلگر” یا “مدلسازی مالی” استفاده میکنند. رزومهتان را به دوستی بدهید تا اشتباهات تایپی و نگارشی احتمالیاش را بیابد. همیشه هم صادق باشید.
۳- نمایهی لینکدینتان را بهروزرسانی کنید. به وبسایتهایی که کارهای شما را نشان میدهند لینک بدهید. خلاصهای از کارراههتان بنویسید. تا میتوانید از واژههای کلیدی استفاده کنید. از همکارانتان بخواهید شما را توصیه کنند. تعداد افراد مرتبطتان را تا میتوانید افزایش دهید (مثلا با ارتباط برقرار کردن با همکاران سابق.) با هر دعوتنامهی دوستی، یک پیام شخصی هم بفرستید. بخش “تجربیات” پروفایلتان را کامل کنید.
۴- شهرت آنلاینتان و محل کارتان را پاکسازی کنید. یا پستهای فیسبوکتان را خصوصی کنید یا چیزهایی آنجا بنویسید و بهاشتراک بگذارید که از شما چهرهی مثبت یک حرفهای میسازند. میزتان را هر روز مرتب کنید. کارتهای ویزیت دریافتیتان را طوری آرشیو کنید که قابل جستجو باشند. مستنداتی که اتفاقی به دستتان میرسند را آرشیو کنید.
۵- ظاهر خودتان را با کسب آخرین مهارتهای حرفهای برق بیاندازید. مجانی برای نهادهای عمومی کار کنید. از همکارتان بخواهید درسی در اکسل یا پاورپوینت به شما بدهد. در یک کلاس آموزشی ثبتنام کنید. اگر هم تخصصی دارید، وبلاگی برای بهاشتراکگذاری آن راه بیاندازید! 😉
۶- در داخل و خارج سازمانتان شبکهسازی کنید. بهترین زمان شبکهسازی زمانی است که دنبال کار نمیگردید! وقتی شاغلید، بهترین زمان برای تقویت شبکههایتان است؛ چون دیگران نگران این نیستند که از آنها شغلی بخواهید! هفتهای یک بار با همکارانتان قهوهای بخورید. همکاران قدیمیتان را هم از هر گاهی ببینید.
۷- فهرست وظایفتان را پاکسازی کنید. تصمیم بگیرید چه کارهایی را باید در آن نگه دارید و چه کارهایی را نه. در هر لحظه معنادارترین کار را انتحاب کنید و فقط روی همان تمرکز کنید.
۸- برای خودتان یک کاتالوگ شخصی درست کنید که در چند کلمه نقطهای را که الان آنجا هستید، توصیف کند. هر موفقیت یا مهارت جدید را در آن ثبت کنید. هر کار مهمی که کردید را در آن همراه با چرایی اهمیت آن بنویسید. هر وقت امکانپذیر بود، نشان دهید که چگونه به سازمانتان کمک کردهاید. این کار زمینه را برای ارتقای داخلیتان فراهم میآورد. و اگر زمانی رسید که کاتالوگتان خودتان را هیجانزده نکرده، وقتش رسیده چیز جدیدی را امتحان کنید.
پ.ن. با عرض پوزش، اولین پست مربوط به توسعهی کسب و کارهای کوچک هفتهی آینده منتشر خواهد شد.
ممنون میلاد جان 🙂
خواهش میکنم 🙂
ممنونم استاد. لطف دارید. 🙂
ممنونم از لطف شما.
مطلب فوق العاده ای بود .
ممنون
تشکر … عالی و کاربردی بود ..
چقدر خوب و منسجم. استفاده کردم. مرسی
مطلب خوب و مفیدی بود .. استفاده کردم …
مثل همیشه عالی
مرسی