نویسنده: دبورا فدریکو؛ ترجمه: علی نعمتی شهاب
فقط ۶۰ ثانیه! کارفرماها برای مرور رزومهی شما کمتر از یک دقیقه وقت صرف میکنند. با داشتن تعداد زیادی رزومه که باید مرور شوند، کارفرماها به صورت طبیعی حجم کار خود را کم و رزومههای بد را از قایق نجات به بیرون پرت میکنند. دلایلی که باعث میشوند رزومهی شما سریعا به گلدان “نه” پرتاب شود، عبارتند از: اشتباهات تایپی، غلطهای املایی، فونتهای نامناسب و ظاهر نامرتب. رزومهای هم که مملو از متنهای طولانی باشد یا به دو صفحه و بیشتر برسد، مستقیما به سطل زباله پرتاب خواهد شد.
هر وقت در کلاس رزومهنویسیام تدریس میکنم، معمولا حرفهایام را با این سؤال آغاز میکنم: “هدف از رزومه نوشتن چیست؟” آیا آن چنانکه اغلب دانشجویان پاسخ میدهند، هدف، “گرفتن یک شغل است؟” من به آنها پاسخ میدهم: “خیر. اینطور نیست.” خیلی اتفاقی ممکن است یک نفر هدف از رزومه نوشتن را درست حدس بزند: دعوت به مصاحبه! من رزومه نوشتن را با نقش تبلیغات در بازاریابی مقایسه میکنم: رزومه نوشتن تبلیغات شما است در مورد خودتان و شما باید از آن تکه کاغذ ۲۱ در ۲۹٫۷ سانتیمتر استفادهی بهینه را بکنید. خودتان را به کارفرما با متقاعد کردن او در مورد اینکه شما بهترین کاندیدا برای دعوت به مصاحبه هستید، بفروشید.
خوب، چه کار میتوانید انجام دهید تا رزومهی شما توسط کارفرما خوانده شود؟ از “۱۳ قانون طلایی” من که در ادامه آنها را خواهید خواند پیروی کنید تا رزومهای بنویسید که نه تنها توجه کارفرما را به شما جلب کند؛ بلکه تحسین او را هم برانگیزد. خیلی زود تلفنتان زنگ خواهد خورد و از آن سوی خط، صدای کارفرمایی را خواهید شنید که شما را به مصاحبه دعوت میکند …
آمادهاید؟ ۱۳ قانون طلایی رزومهنویسی برای فارغ التحصیلان جوان:
۱٫ طول رزومه: فقط یک صفحه. استثنایی وجود ندارد.
۲٫ قالببندی: رزومهی شما باید در عین داشتن فضای خالی بسیار که آن را جذاب میکند، تمیز و خوانا باشد. اندازهی فونتها را در بخشهای مختلف یکسان نگه دارید و از بولد یا ایتالیک کردن متن برای افکت دادن به فونتها بهره بگیرید. از فونتهای زیبا و گرافیکی بپرهیزید. برخی دانشجویان ممکن است بگویند: “خوب من باید توجه کارفرما را یه جوری جلب کنم دیگه.” من در جواب این افراد میگویم: با این کار تنها توجه منفی آنها را جلب خواهید کرد. انرژیتان را روی محتوا صرف کنید؛ نه ظاهر!
۳٫ اطلاعات تماس: مطمئن شوید که آدرس ایمیلی که نوشتهاید، حرفهای باشد. استفاده از نام خودتان بهترین شرطبندی است. مجددا حواستان باشد که اینجا جای خلاقیت به خرج دادن با استفاده از آیدیهایی مثل “mamaadgentleman” یا “farzanehjoon” نیست!
آدرس محل زندگی دایمی و همچنین دانشگاهتان را در رزومهتان بنویسید. اگر فقط باید یک آدرس را بنویسید، آدرسی را بنویسید که به محل کار نزدیکتر است. من با دانشجویی کار میکردم که با وجود رزومهی بینظیری که داشت، هیچ دعوتنامهای برای مصاحبه دریافت نکرده بود. مشکل او چه بود؟ آن دختر خانم آدرس منزلشان را که در اهواز بود مینوشت و برای کاری تمام وقت در مشهد اقدام میکرد!
۴٫ از متنهای گلولهبندی شده (Bullet Points) استفاده کنید: من به شدت استفاده از از متنهای گلولهبندی شده را توصیه میکنم. از یک نوع استاندارد از آنها استفاده کنید. اگر تصمیم گرفتید که از پاراگرافها در متن رزومهتان استفاده کنید از نثری قابل فهمیدن و مختصر و مفید بهره بگیرید.
(میدانم؛ احتمالا الان دارید فکر میکنید: “خوب همه که باید همین کارها را بکنم. چطوری رزومهی من بین بقیه به چشم بیاد؟” لطفا به خواندن این راهنما ادامه بدید …)
۵٫ از عبارتهای کنشی استفاده کنید: منظور این است که هر یک از متنهای گلولهبندی شده را با یک فعل کنشی آغاز کنید (از واژههایی مثل: “دستیاری”، “کمک کردن به” یا “کار کردن با” خودداری کنید.) از افعالی استفاده کنید که به صنعت مورد نظر شما مربوطاند؛ مثل: “طراحی” یا “خلق کردن” برای صنعت پوشاک یا “محاسبه” یا “حسابرسی” برای حسابداری.
۶٫ از فهرستهای طولانی استفاده نکنید: از نوشتن عبارتهایی مثل “مسئولیتها یا وظایف شامل:” و بعد فهرست کردن هر کاری که در یک شغل خاص انجام دادهاید در یک بخش از متن گلولهبندی شده پرهیز کنید. اول از همه این کار باعث کسلکننده شدن خواندن رزومهی شما میشود و ثانیا اینطوری خودتان را بد معرفی میکنید. وقتی من با دانشجویان برای کالبدشکافی این عبارتهای طولانی کار میکنم، اغلب آنها را پررنگ کردن دستاورها، نتایج و اهداف به دو یا سه عبارت کنشی تقسیم میکنیم.
۷٫ هر جا ممکن است از کمیّت استفاده کنید. اعداد همیشه تقویتکنندهی موضع شما هستند. مثلا به جای گفتن “خدمتدهی به مشتریان با پاسخگویی به سؤالات آنها، انتخاب کالای مناسب آن ها و انجام عملیات فروش و ثبت آن در جهت دستیابی به اهداف فروش” این را امتحان کنید: “خدمتدهی به ۵۰ مشتری در هر شیفت کاری با پاسخگویی به سؤالات آنها، انتخاب کالای مناسب و انجام عملیات فروش و ثبت آن در جهت دستیابی به هدف فروش ۵۰۰ دلار یا بیشتر.”
۸٫ دستاوردها و نتایج را برجسته سازید: در مثال بالا دستاورد این دانشجو، دستیابی به هدف فروش ۵۰۰ دلار است. وقتی متن گلولهبندی شدهتان را مینویسید دربارهی دستاوردها و موفقیتهایتان بیاندیشید. اگر مثلا در دانشگاه حل تمرین درسی بودهاید، آیا به سایر دانشجویان کمک کردهاید نمرههایشان را بهتر کنند؟ اگر پیشخدمت یک رستوران بودهاید، آیا روشهای فروشی که استفاده کردهاید موجب افزایش درآمدهای رستوران شده است؟ برای اینکه شرح کارتان را مؤثرتر کنید با دستاوردهایتان شروع کنید: “بالاترین فروش ماهانه در میان ۱۰ فروشندهی …”
۹٫ هدف کارهایی که کردهاید را بنویسید: هر وقت به دانشجویان این را میگویم، اغلب عبارتهای آنها با قدرت بیشتری تمام میشود. دربارهی هدف کاری که انجام دادهاید بیاندیشید و آن را در پایان عبارتهای رزومهتان بیاورید. بعضی وقتها دانشجویان فکر میکنند کاری که انجام دادهاند اهمیتی نداشته؛ اما با افزودن هدف از انجام کار برای آنها مشخص میشود که این طور نبوده است. کدام یک از این دو عبارت بهتر است: “پژوهش در متغیرهای جمعیتشناختی و عوامل محیطی در بازار اسباببازی کودکان” در برابر: “پژوهش در متغیرهای جمعیتشناختی و عوامل محیطی در بازار اسباببازی کودکان با هدف استفاده در توسعهی محصولات جدید.”
۱۰٫ متنهای گلولهبندی شدهتان را اولویتبندی کنید: وقتی متنهای گلولهبندی شدهتان را مرتب میکنید، همیشه فکر کنید “اگر کارفرما فقط وقت خواندن اولین یا احتمالا دومین گلوله را داشته باشد؛ من میخواهم او چه چیز را بخواند؟” اغلب دانشجویان فکر میکنند که باید توانمندیهایشان را براساس کارهایی که بیشتر انجام دادهاند، فهرستبندی کنند. اگر ۷۵٪ شغلشان درگیر تلفن کردن به مشتریان سرد ـ مزاج احتمالی بوده است؛ باید اول این را بنویسند. و اگر آنها روی پروژهای کار کردهاند که به مدیرعامل شرکت ارایه شده است، باید اول آن را بنویسند!
۱۱٫ بخش تجربیات شغلی را دستهبندی کنید: با توجه به اینکه تجربیات شما در رزومه باید از آخر به اول ذکر شوند، مشکل بسیاری از دانشجویان قرار گرفتن شغل کنونیشان (که احتمالا یک شغل پارهوقت غیرمرتبط به کاری است که میخواهند انجام دهند) در اول فهرست است؛ در حالی که تابستان گذشته کارآموزی بسیار عالی داشتهاند. به نظر آنها، کارآموزیشان مهمتر بوده و باید این را نشان بدهند. چه بکنیم؟ این مشکل به سادگی قابل حل است: بخش تجربیات شغلی را به دو بخش تجربیات مرتبط و سایر تجربیات تقسیمبندی کنید.
۱۲٫ برای رزومهتان هدفگذاری کنید: بسیاری از دانشجویان یک رزومهی اصلی دارند که از آن رزومه، برحسب نیاز رزومههای خاصتر را برای حوزههای مختلف کاری که میخواهند در آنها مشغول به کار شوند، میسازند. اگر دانشجویی بهصورت همزمان کارآموزی در بازاریابی و فاینانس را دنبال میکند، باید یک رزومهی بازاریابی داشته باشد که در آن به پروژههای گروهی مرتبط با بازاریابی خودش (در دوران دانشجویی) اشاره کند و از واژگان تخصصی بازاریابی استفاده کند و همین کارها را برای رزومهی فاینانس خودش هم انجام دهد.
نکته: برای یافتن واژگان کلیدی که باید در رزومهتان بنویسید، به شرح شغل ذکر شده در آگهی استخدام توجه کنید.
۱۳٫ چه چیزهایی را باید در رزومهتان بنویسید: علاوه بر تحصیلات و دورههای آموزشی، تجربیات شغلی مرتبط و غیرمرتبطتان، تجربیات مربوط به فعالیتهای داوطلبانهتان، کارهای دوران دانشجوییتان، نقشهای رهبریتان در این کارها، پروژههای گروهی، مهارتها و علایقتان را در رزومه بنویسید. خلاصه اینکه رزومهی شما باید تصویر یک دانشجوی باتجربه را از شما ترسیم کند. در مورد معدل یک قانون سرانگشتی این است که اگر معدلتان از ۱۵ بالاتر است، آن را در رزومهتان ذکر کنید.
منبع: این پست ترجمهی آزادی است از اینجا
پ.ن.۱٫ پیشنهاد میکنم مجموعه مطالب قبلی مربوط به اصول رزومهنویسی در گزارهها را هم در کنار این راهنمای از نظر من عالی بخوانید.
پ.ن.۲٫ بدیهی است که این ۱۳ نکته برای نوشتن رزومه با هر سطحی از تجربه و سابقهکار مهماند.
salam, man daneshjuye terme7 hesabdari hastam, hich sabegheye kari nadarm rezomamo chejuri benevisam ke rahie satle ashghal nashe?,khahesh mikonam rahnamaim konid,mamnun.
راستاش این اصولی که اینجا نوشته شده مخصوص رزومههای کاری است. من در زمینهی رزومهی تحصیلی کاری نکردهام و نمیتوانم پاسختان را بدهم. شاید بهزودی در این زمینه کمی تحقیق کنم و مطلبی بنویسم؛ ولی در حال حاضر اطلاعات خاصی ندارم.
salam,man daneshjooye memari hastam,baraye pazireshe foghelisans chegoone bayad eghdam konam (baraye daneshgahaye oroopa)va chegoone rezoomeam ra tahie konam?
خواهش میکنم. راستاش دقیقا متوجه نشدم که منظورتون چیه؛ دو تا برداشت داشتم که مینویسم:
۱- روی سایت شرکت یک فرم سوابق کاری / استخدام / رزومه وجود داره. طبیعتا برای درخواست شغل باید از این فرم استفاده کنید. معمولا این فرمها آنلاین هستند؛ یعنی باید روی سایت تکمیلشون کنید. ولی اگر مثلا فرم بهصورت فایل ورد یا PDF قرار گرفته؛ میتونید اون فایل را بگیرید و در قالب اون رزومه را تهیه کنید.
۲- از بخش زمینههای کاری شرکت که در سایتاش اومده میتونید برای دستهبندی تجارب کاریتون استفاده کنید.
من این دو تا برداشت را از سؤال شما داشتم؛ اگر اشتباه بوده لطفا دقیقتر بپرسید تا بتونم جواب بدم.
خیلی خوب بود
متنتون اشتباهات فاحشی که همیشه من واسه ارسال رزومه تکرار می کردم رو بهم نشون داد
یه سوال:
اگر تصویر صفحه اول سایت شرکت مورد نظر رو برداریم و اطلاعاتمون رو در جاهایی که نوشته های سایت هست جایگذاری کنیم و بخواهیم برتی یک شغل فنی مثل مهندسی رزومه بفرستیم مناسبه؟
برای کار پژوهشی اپلای میکنید؟ اگر بله، خوب بگذارید حتا اگر بیشتر از یک صفحه شد. اما اگر خیر؛ کارفرما چه علاقهای باید به فعالیتهای پژوهشی شما داشته باشه؟ اغلب کارفرماها (حداقل در ایران) اون بخش مقالات و … را اصلا نگاه نمیکنند. در هر حال برای یک آدم تازهکار که سابقهی کار چندانی نداره توصیه میشه که رزومه حتما یک صفحه باشه؛ در غیر این صورت ممکنه کارفرمای احتمالی فکر کنه طرف داره خالیبندی میکنه یا رزومهاش را آب بسته.
salam, goftid yek safhe ama masalan man faghat yek asafhe bishtar etellate marbut b publication ham mishe ina ro che juri to ye safhe ja bedam!!!??
سلام.من لیسانس حسابداریم واصلاً سابقه کار حسابدارى ندارم.تمام محلهاى کارم نا مرتبط و کارگرى مثل دوسال لوله کشى و پنج سال جوشکارى و درب وپنجره سازى و یک سال فروشندگى و…معدل لیسانسم که ۱۳شده.در کل چیزى براى تعریف از خود ندارم.الان هم شدیداً نیاز به یه رزومه خوب دارم که نمیتونم بنویسم چیکار باید بکنم؟لطفاً کمک کنید.
سلام. متشکرم.
با سلام
ضمن تشکر بخاطر گردآوری مطالب و مقاله ها
با ذکر منبع مقاله، از آن در سایت استخدام استفاده شد
ممنون.
How to Write a Professional CV
http://slidesha.re/oKLAT3