برای موفقیت یک پروژهی مشاوره لازم است تا مشاور، مشتری واقعی پروژه را پیدا کند و با او ارتباط مناسب و اثربخش برقرار کند و تلاش کند نیازهای او را پاسخ بدهد. اما روابط میان مشتری و مشاور شامل چه حوزههایی هستند؟
روابط مشاور و مشتری عموما در حوزههای زیر رخ میدهند:
- مذاکرات اولیه و آشنایی: این همان مرحلهای است که بهصورت مفصل در بخش قبل تشریح شد.
- تنظیم و عقد قرارداد و برقراری ارتباط مؤثر: این مرحل شامل مواردی همچون: ارایهی پیشنهاد فنی (پروپوزال) و پیشنهاد قیمت توسط مشاور به مشتری و انجام مذاکرات تکمیلی تا حصول توافق میان طرفین و عقد قرارداد است.
- تعیین مسائل با استفاده از تحلیلهای تشخیصی: این مرحله شامل شناخت تفصیلی مسئلهای است که پروژه برای حل آن تعریف شده و سپس توسعهی راهحل برای آن است.
- هدفگذاری و برنامهریزی برای اقدامات اجرایی: در این مرحله اقدامات اجرایی لازم برای پیادهسازی راهحل تدوین شده تعیین و برای اجرای آنها برنامهریزی میشود.
- انجام اقدامات اجرایی و دریافت بازخورد: در این مرحله بهصورت انتخابی و در صورت درخواست مشتری، مشاور به مشتری در پیادهسازی راهحل پیشنهادی کمک میکند و براساس نتایج بهدست آمده راهحل پیشنهادی یا اقدامات اجرایی تدوین شده را اصلاح میکند.
- بهپایان رساندن قرارداد: در این مرحله پس از انجام کلیهی تعهدات طرفین و توافق نهایی در مورد پایان پروژه، قرارداد به پایان میرسد.
در هر یک از مراحل مذکور روابط مشاور و مشتری از نظر شکلی و محتوایی میتوانند به دستهبندیهای مشخصی تقسیم شوند. برقراری اثربخش هر یک از این نوع روابط، ویژگیهای خاص خود را دارد. انواع روابط مشتری ـ مشاور عبارتند از:
- همکاری متقابل؛
- تبادل دانش تخصصی؛
- مبتنی بر اعتماد.
مورد اول و دوم در بخش دوم مقاله و مورد سوم در بخش سوم مقاله در هفتههای آتی ارائه میشوند.
(ادامه دارد …)