خوب در ادامهی بررسی ماجرای دورهی MBAی که گذراندم، میرسیم به ترم سوم که درسهای مهمی را گذراندیم:
استراتژی: احتمالا میشود گفت مهمترین درس دورهی MBA همین درس است. در این درس ما با فرایند برنامهریزی و هدفگذاری آشنا شدیم، فهمیدیم که پایهی اصلی استراتژی رقابت است، با فرایند برنامهریزی استراتژیک و ابزارهای تحلیلی مربوطه آشنا شدیم، استراتژیهای عام پورتر (رهبری هزینه / ایجاد تفاوت) را یاد گرفتیم و البته کمی هم تحلیل پورتفولیو را خواندیم. استاد این درس هم آقای دکتر خلیلی شورینی بودند که بهدلیل تجربهی بسیار بالای ایشان در این حوزه، تکست بوک فوقالعادهی این درس و علاقهی شخصی من به حوزهی استراتژی این درس برایام بسیار مفید بود. در این درس البته کلی تکلیف هم انجام دادیم؛ از جمله: خلاصه کردن همهی کتابهایی که استاد نوشته بودند یا ترجمه کردند! به هر حال این درس بسیار مهم و حیاتی است. جدی بگیریدش. هم جذاب است و هم بعدا در بازار کار برایتان مزیت رقابتی ایجاد میکند.
مدیریت مالی: تا زمان گذراندن این درس من نه میدانستم که فاینانس اینقدر مهم است و نه اصلا از آن خوشم میآمد. اما … وقتی این درس را گرفتم از همان جلسهی اول بهشدت نسبت به آن حس خوبی پیدا کردم. تأثیر استاد این درس ـ آقای دکتر پرویز عقیلی ـ در ایجاد این علاقه قطعا بسیار زیاد بوده است. در هر حال در این درس ما با ساختار زمانی پول (براساس نرخ بهره)، مبانی و روشهای تأمین مالی، انواع مؤسسات مالی و اعتباری، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، چگونگی محاسبات اقتصادی پروژهها، ساختار مالی شرکتها (براساس نظریهی M & M)، هزینههای تأمین مالی و مباحث دیگری از این دست آشنا شدیم. همانطور که خانم حسینی در اینجا نوشتهاند، فاینانس یکی از کلیدیترین درسهای دورهی MBA است که باید حتما جدی بگیریدش. من بعد از اینکه فاینانس را گذارندم، در کار مشاورهام هم متوجه شدم که چقدر دید جدیدی نسبت به مسائل کلان سازمانها و تحلیل تصمیمات مالی سازمانها پیدا کردهام.
مدیریت منابع انسانی: استاد این درس در دورهی لیسانس هم استاد من بودند و خاطرهی بسیار خوبی از ایشان داشتم. اما اینجا عملا اتفاق مثبتی نیفتاد و بهدلیل طرح درس اشتباه ایشان و اشتباه بزرگترِ تعریف پروژه زیر نظر دستیار استاد، عملا تنها چیزی که ما در این درس یاد نگرفتیم، مدیریت منابع انسانی بود. هر چند درس مهمی است؛ ولی خوب چون اینجا قرار است من از تجربیات خودم در دروس حرف بزنم، بهتر است از آن بگذریم!
رفتار سازمانی: این درس همانطور که از اسماش مشخص است به بررسی رفتار آدمی در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی میپردازد. استاد این درس آقای دکتر الوانی بودند که معرف حضور همهی علاقهمندان علم مدیریت در ایران هستند. در این درس ما با نظریههای رفتاری از جمله: مدیریت علمی، روابط انسانی و اقتضایی، تئوریهای رهبری (مجددا البته!)، ارتباطات سازمانی، رابطهی سازماندهی و رفتار سازمانی و … آشنا شدیم. ویژگی اصلی این درس همان استفاده از محضر آقای دکتر الوانی بود که براساس دیدگاهها و تجربیاتشان، همیشه حرفهای جالبی برای گفتن داشتند که خیلی وقتها از متن درس جذابتر و مهمتر بودند! به هر حال چه مدیر باشید و چه کارشناس و حتا مشاور، نیاز دارید تا با مبانی رفتاری بشر ـ بهویژه در محیط کار ـ آشنا بشوید. بنابراین رفتار سازمانی را جدی بگیرید لطفا.
سیستمهای اطلاعات مدیریت (MIS): خوب این درس تکمیل درس تحلیل سیستم بود که دیشب به آن اشاره کردم. این درس هم توسط آقای دکتر فاضل زرندی نازنین ارایه شد. در درس تحلیل سیستم ما با چگونگی تحلیل سیستم و استخراج نیازمندیها آشنا شده بودیم. در این درس، یاد گرفتیم که چگونه باید براساس ورودیهای آن یکی درس، خروجی این یکی درس (سیستم اطلاعات مدیریت) را طراحی کنیم. در این درس ما با اجزای اصلی یک سیستم اطلاعاتی، انواع سیستمهای اطلاعاتی، طراحی سیستمهای اطلاعاتی، ویژگیهای سیستمهای اطلاعاتی خبره و هوشمند، طراحی پایگاه داده، انبارهی دادهها و دیگر مباحث مرتبط آشنا شدیم. در مجموع درس بسیار مفید و جذابی بود!
پانتهآ شما دیگه چرا؟ شاگرد زرنگمون بودیا! 😉
کاش بیشتر به این درسا گوش داده بودم