مدیریت پروژه از آن کارهایی است که همیشه سهل ممتنع به نظر میرسند. مدیریت پروژه از نظر بسیاری از مدیران پروژه کاری ندارد! شما فقط کافی است WBS و گانت درستی داشته باشید (برای این کار هم فقط کافی است براساس تجربهتان خروجی کار واحد برنامهریزی و کنترل پروژه را کمی تغییر دهید)، آن وقت با توجه به اینکه منابع را سازمان در اختیار شما میگذارد و کارهای فنی هم برعهدهی کارشناسان و افراد زیر دستتان است، شما با کمی نظارت و اندکی توپ و تشر میتوانید مدیر پروژهی خوبی باشید! (حالا بگذریم از آدمهای زیادی خوبی که حتی همین مقولهی توپ و تشر را هم بلد نیستند و همهاش دنبال صلح و صفا هستند.) و خوب همین است که میبینیم سرانجام پروژههای اجرا شده در کشور را که چقدر سر موقع و در چارچوب بودجهی تعیین شده و از آن مهمتر با کیفیت لازم انجام میشوند. فرقی نمیکند در کدام صنعت در حال فعالیت باشید؛ آیتی باشد یا ساختمان، صنعت برق باشد یا خودروسازی. همیشه یک جای کار لنگ میزند. من البته نه تخصصی در زمینهی مدیریت پروژه دارم و نه اصلا به این حوزه علاقه دارم؛ تنها براساس مشاهداتام و بهویژه با توجه به فکتهایی که از کار کردن در یک سازمان پروژه محور و ارایهی مشاوره به یک سازمان پروژه محور دیگر به دست آوردهام این حرفها را میزنم.
مسئلهی اصلی شاید این باشد که ما یا اصلا به علم و تئوری عقیدهای نداریم و یا اگر هم بلدیم در عمل نمیخواهیم از علممان استفاده کنیم یا از آن بدتر، این کار به نفعمان نیست. اینکه این همه PMP در این مملکت چه کار دارند میکنند را من نمیدانم؛ خودشان بفرمایند و توضیح بدهند. در یکی از بزرگترین شرکتهای دولتی که هر ساله میلیاردها تومان پروژه اجرا میکند، اصلا کسی نمیداند PMP یعنی چه. یک شرکت خصوصی بزرگ که نزدیک ۲۰ سال سابقه دارد تازه اخیرا به همت مدیر برنامهریزیاش به این نتیجه رسیده که مدیریت پروژهی علمی هم بدک نیست! (تأکید میکنم که اینها مشاهدات من است و طبعا احتمال خطا در آنها بسیار زیاد است.)
بگذریم. یک نکته در مورد استانداردهای مدیریت پروژه مثل PMBOK تمرکز آنها روی پروژههای ساخت (Construction) است که خیلی با شرایط صنعت مشاورهی IT همخوانی ندارد. به همین دلیل است که ما معمولا در مدیریت پروژه بخشهایی را مجبوریم را کنار بگذاریم یا با استانداردهای مدیریت پروژهی توسعهی نرمافزار (از جمله RUP، اوراکل و …) ترکیباش کنیم و دست آخر هم عملا برنامههای مدیریت پروژهمان اشکالات زیادی داشته باشد. همین است که مدیر بنده خدای پروژههای IT هم خیلی نمیداند که برای مدیریت علمی پروژه باید چه چیزی را یاد بگیرد!
امشب اتفاقی داشتم جایی دنبال چیزی میگشتم که متوجه شدم مؤسسهی معظم Comptia که با مدارک تخصصیاش در زمینههای مختلف IT شناخته شده است (از جمله +A یا +Linux) یک مدرک تخصصی هم در زمینهی مدیریت پروژههای IT دارد به اسم +Project که انگار داروی این درد است. کمی بیشتر جستجو کردم و نتیجهی این جستجو شد همین پستی که دارید میخوانید.
در بخش مربوط به مدرک +Project در سایت Comptia نوشته شده:
«+Project یک مدرک شناخته شدی مدیریت پروژه در سطح جهانی است که مدیران پروژهی شایسته را مشخص میکند. این مدرک یک مدرک بینالمللی غیروابسته به فروشندهی خاص است که همهی بخشهای چرخهی عمر پروژه را از آغاز پروژه و برنامهریزی تا اجرا، پذیرش، پشتیبانی و بستن پروژه پوشش میدهد. +Project مهارتهای لازم را برای تکمیل پروژه در چارچوب زمان و بودجهی تعیین در اختیار مدیران پروژه قرار میدهد و یک زبان مشترک را در مورد مدیریت پروژه میان تیم اجرای پروژه ایجاد میکند. این مدرک میتواند به ایجاد فرهنگ پروژه در سازمانهای بزرگ و کوچک یاری برساند. +Project مهارتهای کسب و کاری و فنی مدیریت پروژه را که برای مدیریت موفق پروژههای کسب و کار (مثل مشاورهی مدیریت و مشاورهی IT) مورد نیاز است را پوشش میدهد. تأکید این گواهینامه بر تأمین منافع ذینفعان، زمانبندی مناسب و کنترل بودجه است.»
جالب است بدانید عنوان این گواهینامه در ابتدای ایجاد +IT Project بوده که بعدا برای گسترش دامنهی شمول آن، ناماش نیز تغییر یافته است. برای دریافت این گواهینامه شما باید حداقل یک سال تجربهی مدیریت پروژه (حتی کوچکترین پروژهها) را داشته باشید. امتحان این مدرک ۱۰۰ پرسش دارد که ۹۰ دقیقه برای پاسخگویی به آنها فرصت دارید. شرط قبولی گرفتن امتیاز ۷۱۰ در یک دامنهی امتیاز از ۱۰۰ تا ۹۰۰ است.
با توجه به اینکه من خودم تازه با این استاندارد آشنا شدم، فعلا ترجیح میدهم بیش از این در مورد آن ننویسم (وبه جایاش بروم و در مورد آن چیز یاد بگیرم.) نوشتن این مطلب فقط برای فتح بابی در این زمینه بود؛ چون دیدم که در مورد آن اصلا مطلبی به زبان فارسی نوشته نشده است. فقط چند نکته:
۱٫ اینجا مصاحبهی جالبی را در مورد این مدرک با مدیر برنامهی +Project در شرکت Comptia بخوانید که توضیحات بسیار مبسوطی در مورد آن داده است (امشب وقت نداشتم. فرصت کردم ترجمهاش میکنم.)
۲٫ کتاب راهنمای ویرایش ۲۰۱۰ این مدرک را اینجا آپلود کردم که میتوانید مستقیما به صورت فایل PDF آن را دانلود کنید.
۳٫ از اینجا هم ویدئوهای آموزشی مؤسسه VTC را برای ویرایش ۲۰۰۹ این مدرک دانلود کنید.
۱٫ مهندس خوش نیومدن من بیشتر احساسیه! جدی نگیرید!
۲٫ منبع به زبان انگلیسی که الی ماشاءالله هست؛ اما من استاندارد مدیریت پروژهی خاص IT ندیده بودم که دیدم. یعنی همین پراجت پلاس.
۳ و ۴٫ تشکر میکنم!
۱- خیلی خوشحال شدم که مطلبی راجع به مدیریت پروژه تو وبلاگتون دیدم. در ضمن مهندس چرا از این حوزه خوشتون نمیاد؟
۲- جالب بدونید اکثر منابع و وبسایتهایی که تو حوزه مدیریت پروژه توی اینترنت پیدا میشه کرد مربوط به مدیریت پروژه های IT است.
۳- قالب جدید وبلاگتون خیلی خوبه، راستش باید اعتراف کنم از قالب قبلی خوشم نمیومد!
۴- راستی اون بازی وبلاگی که ما رو دعوت کرده بودید رو انجام دادم!
احسان جان اون اکستنشن را من دیدم ولی در مورد IT چیزی نشنیدم. این استاندارد دقیقا خاص پروژههای IT هست. البته همان طور که در متن نوشتم چند تا استاندارد برای پروژههای نرمافزار وجود داره؛ از جمله استاندارد اوراکل یا حتا یک استاندارد وطنی به اسم نماتن. ولی در مورد پروژههای مشاوره من حداقل استاندارد خاصی ندیدم.
علی جان من فکر کنم قبلا یک سری اکستنشن از PMBOK در حوزه های دیگه هم دیدم مثل ساختمان. قطعا باید تو حوزه آی تی هم داشته باشه
خیلی عالی بود، ممنون